kolmapäev, 4. oktoober 2017

Roheline smuuti - kiire, maitsev ja vitamiinirikas toidukorra asendaja



  Võib liialdamata öelda, et ma lausa jumaldan smuutisid- see on kiire, maitsev ja mis peamine- toitev kõhutäis ja selle valmistamisega saab hakkama ka inimene kelle gulinaarsed teadmised on seni piirdunud  vaid oskusega lülitada sisse veekeetja.
Esimene mõte, mis inimesi valdab kui mainida rohelist smuutit, on muidugi reeglina "vuih", aga peale seda kui nad on neid smuutisid  maitsta saanud siis üldiselt see arvamus muutub :)
Roheline ei pea ju ilmtingimata olema vastik, otse vastupidi, see on imemaitsev ja mis peamine- see
on tervislik ja madalakalorsusega kõhutäis mis katab suure osa sinu igapäevasest vitamiinide vajadusest.
Kuna armastan smuutit tarvitada toidukorra asendajana tihti just peale treeningut siis kasutan enamasti roheliste smuutide puhul vee asemel keefiri- 2,5%-line keefir on väga madala kolorsusega (100gr/52kcl), aga samas  hästi toitev. Paljud nõuka aja lapsed kellele emad rinnapiima ei saanud anda on omal ajal just keefiri peal üles kasvanud. Keefir sisaldab piimhapet, mis teeb sinu naha ilusaks  (paljud kallid kosmeetikatooted sisaldavad piimhapet). Samuti sisaldab see rohkelt kaltsiumi ja B12 vitamiini. Keefir looduslik probiootik, see sisaldab seedeelundkonnale vajalikke baktereid, aitab ära hoida puhitust ja kõrvetisi. 

Üks vitamiinide ja mineraalide rikkamaid smuuti materjale on kindlasti petersell- enamasti teatakse seda taime siiski maitsetaimena. Peterselli lehtedes on ohtralt rauda ja C-vitamiini ning leidub ka karotiini ja B-rühma vitamiine, samuti palju A-,  C- ja K-vitamiini.
Mineraalainetest lisaks kaaliumit, naatriumit, kaltsiumit, mangaani ja fosforit ja magneesiumi. Täiskasvanu saab oma päevase karotiinivajaduse kaetud juba 25 g värskete petersellilehtedega ja C-vitamiini vajaduse ca 50gr petersellilehtedega. Samuti on petersell kasulik meie nahale just selles leiduva A vitamiini tõttu. Kuna petersell sisaldab ka kiudaineid siis on see ka seedimisele väga kasulik.

Peterselli smuuti
 (115 kcal) 
Valmistusaeg 5min
Koostisained:
200ml 2,5% keefiri
suur peotäis pestud värsket peterselli (kasutan lehti koos vartega). Poes müüdavast potipetersellist saab teha smuutit 2 korda.
Soovi korral võid lisada maitse mahendamiseks veidi mett (paljude jaoks on keefir liiga hapu)
Valmistamine:
Pane kõik koosstisosad koos blenderisse ja blenderda ca pool minutit kuni minut. 
Vala smuuti klaasi ja naudi :)

PS! Soovid seda smuutit veel toekamaks kõhutäieks teha siis lisa sinna lisaks keefirile ja petersellile ka üks banaan.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar