pühapäev, 1. oktoober 2017

Jõhvikas

Jõhvikas - tõeline supertoit meie soodes ja rabades

Olin ikka päris väike kui vanaisa mind mööda metsi kaasa vedas nii seenele kui marjule ja eks sealt ma selle koriluse ja liikumise pisiku omale külge sain.  Aga igatahes sellest hetkest, mil kased kergelt kolletavad ja vahtrad vaikselt omale punast kuube hakkavad selga tõmbama, ei suuda mina enam jooksuradadel hoida pilku teerajal vaid see eksleb hoopis raja kõrvale... ehk paistab kusagilt mõni seen või on marju. Lootusetu juhtum, ma tean :):)
Septembri lõpp on ideaalne aeg jõhvikale minekuks, esiteks on mari selleks ajaks korralikult punane ja kui ilm veidi jahedam siis ka rästikud ei peesita enam päikese käes jõhvikate vahel vaid on hakanud endid vaikselt talvekorterisse seadma. Tänane ilm oli super-  +10C, tuulevaikne, napp 3 tundi ja saagiks 16 liitrit jõhvikaid. Ja ei saa üle ega ümber sellest positiivsest fiilingust ja mõnusast väsimusest, mille mööda sood jalutades saad- kõrvulukustav vaikus, kõnnid nagu lendaval vaibal, maapind õõtsub ja vetrub mõnusalt igal sammul. Lisaks on sul seljas seljakott mis iga korjatud liitri järel järk-järgult raskemaks muutub, pane siia juurde kõik need kükid ja väljaasted mättalt mättale... ja kui siis lõpuks veidi tempokamalt veel soost välja tuled on ka korralik kardio käes. Ja kõik see kokku teeb ühe tõeliselt mõnusa ja raske üldkehalise treeningu. 

 Jõhvikas on kindlasti minu vaieldamatu lemmik kõikide marjade seas (kohe jõhvika järel on astelpajumari). 

Ilusa punase värvi annavad jõhvikale antotsüaniinid, mis on antioksüdantsed taimepigmendid. Antioksüdandid võitlevad meie organismis vabade radikaalidega, mis põhjustavad nii enneaegset vananemist kui ka rakukahjustusi. Seega on jõhvikad väga kasulikud meie nahale. Jõhvikad aitavad suurepäraselt võidelda ka vistrike vastu.
Samuti on jõhvikas väga hea abivahend külmetushaiguste ennetamiseks ja raviks. 

jõhvikas on kahtlemata tõhusamaid abivahendeid ka kuseteede infektsioonide ennetamises ja ravis. Ka teaduslikud uuringud kinnitavad, et 300 ml jõhvikamahla igapäevane joomine aitab naistel ära hoida infektsioone kuseteedes. Samuti vähendavad jõhvikate taimepigmendid Echerichia coli bakterite kinnitumist kuseteede epiteelkoele. Echerichia coli põhjustatud on 80-90% kõigist kuseteede põletikest. Kui aga bakterid ei kinnitu, uhub uriin need lihtsalt organismist välja ja infektsiooni ei teki.
Jõhvikas on tõhus ka neerukivide ennetamisel. Liigse kaltsiumi tarbimise korral ladestub suurem osa kaltsiumisooladest koosnevaid kive neerudes. Jõhvikas sisalduv hiniinhape, mida keha ainevahetus ei lahusta, tõstab oluliselt uriini happelisust, mis omakorda hoiab ära kaltsiumikivide tekke.
Jõhvikas on rohkelt kiudained mis hoiavad meie seedimise tasakaalus. Nad toidavad soolestikus elavaid häid baktereid ning tasakaalustavad süsivesikute ja rasvade imendumist peensooles. 
Jõhvikas on madala kalorsusega, 100 grammis on kõigest 46 kalorit ja seega on jõhvikad väga heaks vahepalaks. 
 Jõhvikas sisaldab ohtralt C vitamiini, samuti sisaldab see K ja E vitamiini. Jõhvikas on ka mineraalainete rikas ja sisaldab ka päris arvestatavas koguses magneesiumi.
Ja see kõik kokku teebki jõhvikast ühe tõelise- neil on põletiku- ja bakterivastane, organismi üldtugevdav ning haavu parandav toime.
 PS!   Kuumutamine vähendab antioksüdantide sisaldust jõhvikates seega tuleks säilitada värskeid marju ja jõhvikate puhul on see eriti lihtne - vala lihtsalt jõhvikatele peale külm keedetud vesi ja pane peale keeratav- või plastikkaan. Sedasi vees säilivad need ilusasti ka järgmise sügiseni. Aeg-ajalt võib ka vett vahetada (aga ei pea).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar